Sijoittaminen

Sijoittaminen

Rahastosijoittaminen


Rahastosijoittaminen tarkoittaa pankkien tai sijoitusyhtiöiden harjoittamaa palvelua, jossa ne sijoittavat asiakkaiden varat useaan eri kohteeseen, esim. osakkeisiin, raaka-aineisiin tai korkoihin. Rahastosijoittaminen on erityisen suositeltavaa aloitteleville sijoittajille, koska sijoitusten hajautus* tapahtuu tällöin automaattisesti ja alkuun pääsee jo pienellä merkinnällä. Rahastoilla on yleensä merkintä- ja lunastuspalkkioita, hallinnointipalkkioita, kaupankäyntipalkkioita, jotka ikävä kyllä, syövät rahastojen kokonaistuottoja pitkällä aikavälillä melko suuresti.

Kulut eivät ole ongelma Nordnetin täysin kuluttomassa indeksirahastossa, nimeltään Nordnet Indeksirahasto Suomi. Alkuun pääsee jo 15 euron merkinnällä. Indeksirahasto Suomi seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin. Nordnetissä löytyvät myös Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittavat indeksirahastot, joissa kuluja tulee ainostaan valuutanvaihdosta; sekä 0.25% merkinnän yhteydessä että 0.25% lunastuksen yhteydessä.

Nordnetissä on myös Pohjoismaiden suurin sosiaalinen sijoitusverkosto nimeltään Shareville, jossa voit seurata muiden käyttäjien toimintaa, saada sijoitusideoita ja oppia sijoittamisesta. Voit myös lukea kommentteja osakkeista ja osallistua keskusteluihin. Näiden lisäksi Nordnetissä on myös sijoitusopas ja Nordnet-koulu, joilla pääsee helpommin sisälle sijoitusmaailmaan ja aloittaa sijoittaminen. 

Tilin avaaminen Nordnettiin on maksutonta ja Nordnet ei peri rahastoista lukuisten muiden arvopaperivälittäjien tapaan merkintä-, lunastus-, eikä kaupankäyntipalkkioita. 


Nordnet Superrahasto Suomi


Vertaislainoihin sijoittaminen


Vertaislaina sijoittaminen (josta käytetään myös nimetystä joukkorahoittaminen) tarjoaa tasaista kassavirtaa ja pörssi-kursseista riippumatonta vakaata tuottoa. Vertaislainaa tarjoavissa sivustoilla kohtaavat kaksi ryhmää: he jotka haluavat lainata rahaa ja he, jotka ovat sitä heille valmiita lainaamaan (sijoittamaan).
Keskimääräinen nettotuotto vertaislaina sivustoissa on ollut yli 10 %, joka on varsin hyvä. Sijoitusten hajautus** on mahdollista ja käytössä on ns. laina-allokaattori, joka automaattiseti tekee sijoitukset puolestasi määrittelemilläsi kriteereillä: sijoituksen määrä euroina, lainan pituus, korko%, lainan hakijan luottoluokitus jne. ja kuukausittaiset korot ja lyhennykset laina-allokaattori siis sijoittaa puolestasi uusiin lainoihin, jolloin pääset nauttimaan korkoa korolle tilanteesta. Vertaislaina sijoittaminen on kirjaimellisesti passiivista tuloa laina-allokaattorin kriteerien määrittelemisen jälkeen (voit halutessasi muuttaa sijoituskriteereitä myöhemmin).
Itse olen mm. Fixuran ja Fellow Financen jäsen.  


*hajauttaminen useen eri osakkeeseen, raaka-aineeseen tai korkoon pienentää salkun riskiä pitäen tuotto-odotuksen ennallaan.

**hajauttaminen useaan eri lainaan pienentää salkun riskiä pitäen tuotto-odotuksen ennallaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti